Energi Danmark logo

Privat: Energipriserne: Sådan påvirkes de af krigen i Ukraine

De danske elpriser stiger voldsomt som følge af begivenhederne.

februar 25, 2022


Vi har oplevet nogle meget markante udsving på tværs af markederne de seneste dage i takt med, at situationen i Rusland og Ukraine har udviklet sig. Russisk invasion af Ukraine, suspendering af Nord Stream 2-gasledningen og nye voldsomme sanktioner fra Vesten mod Rusland er naturligvis de vigtigste omdrejningspunkter.

De danske elpriser stiger voldsomt som følge af begivenhederne. Hvis vi kigger på systemkontrakterne for det kommende kvartal og det kommende år, så er de steget med henholdsvis 62 % og 32 % i løbet af de sidste tre handelsdage. Samtidig er EPAD’erne også steget mærkbart. Dette skyldes, at de danske EPAD’er er meget afhængige af prisudviklingen i Tyskland, og de tyske elpriser er steget endnu mere end de nordiske som følge af situation i Ukraine.

På råvaremarkederne er konsekvenserne af krigen også kraftige. Gaspriserne er – ikke overraskende – eksploderet som følge af den tyske beslutning om at lukke Nord Stream 2 og den usikkerhed, der nu hersker om gasforsyningerne fra Rusland. Dagspriserne på gas i Danmark er steget med mere end 60 % i løbet af de seneste dage, og også fjernere kontrakter på gas har oplevet voldsomme stigninger. Det samme billede gør sig gældende internationalt, hvor også kul- og oliepriser er tordnet i vejret. Prisen på en tønde Brent-olie er således torsdag oversteget 100 dollars for første gang siden 2014.

Situationen er naturligvis fortsat omgivet med massiv usikkerhed, da ingen ved, hvordan den russiske invasion udvikler sig og hvilke modtræk, Vesten vil lave. Hos Energi Danmark vil vi løbende opdatere på udviklingen, og du kan hele tiden følge med i prisudviklingen enten på vores hjemmeside eller via vores forskellige nyhedsbreve.

Du er desuden meget velkommen til at kontakte din kunderådgiver direkte, hvis du har spørgsmål til, hvordan situationen påvirker netop din virksomhed.

Missing section: newsStream