I dag fejrer vi Strømmens Dag

På bare et årti er elektricitet blevet hovednøglen til at vinde klimakampen. Det fejrer en samlet nordisk energibranche 23. januar, hvor Strømmens Dag markeres for 6. gang.

Den er der hele tiden. Strømmen. Og du tænker sjældent over det, før der sker et nedbrud, og du opdager, hvor afhængige vi i virkeligheden er af strøm.

Heldigvis er det yderst sjældent det sker, for i Danmark har vi strøm i kontrakten 99,99 procent af tiden, og den bliver stadigt grønnere og grønnere.

Halvdelen af Danmarks elforbrug kom fra vind og sol i 2019. Det er verdensrekord og den hidtidige kulmination på den enorme udvikling, som Danmarks energisystem har været igennem det seneste årti. I 2010 udgjorde vind- og solenergi kun 22 procent af det danske elforbrug.

Den høje andel af vedvarende energi betyder, at strømmen aldrig har været så grøn. Nu udleder den blot 150 gram CO2 pr. kilowatt-time – mens tallet var 426 i 2010.

Så der er i den grad noget at kippe med klaphatten over her på Strømmens Dag, lyder det fra Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard

"Elektricitet er blevet en vaskeægte klimahelt. Det et resultat af fremsynet samarbejde mellem energibranchen og politikerne. Det kan vi være enormt stolte af", siger han.

 

Elektricitet er blevet en vaskeægte klimahelt. Det et resultat af fremsynet samarbejde mellem energibranchen og politikerne. Det kan vi være enormt stolte af
Lars Aagaard, Administrerende Direktør, Danak Energi

Fakta om strøm:

  • Vi har i Danmark strøm i stikket 99,99 procent af tiden.
  • I 2019 producerede danske vindmøller og solceller strøm til halvdelen af vores elforbrug. Vind producerede 46,9 procent af vores elforbrug, mens sol stod for 2,9 procent.
    Begge dele er rekord.
  • CO2-indholdet i el er faldet med 66 procent fra 2010 til 2019 ifølge Dansk Energis foreløbige beregninger, som følge af den grønne omstilling.  Og strømmen bliver stadigt grønnere
  • Elnettet i Danmark er 170.000 km langt og kan nå mere end fire gange rundt om jorden.