Olieprisen under 60 dollars per tønde

For første gang i ca. et halvt år faldt prisen på en tønde råolie onsdag under 60 dollars. Høj produktion og lave vækstforventninger er hovedårsagerne.

De internationale oliepriser ligger i øjeblikket på omkring det laveste niveau indtil videre i 2019. Da markedet lukkede onsdag var benchmark-kontrakten, Brent front month, faldet til 59,97 dollars, og det er første gang siden januar at vi ser olieprisen falde under 60 dollars per tønde. Olieprisen er faldet med næsten 20 % i løbet af mindre end en måned.

Det store prisfald vi har oplevet de seneste uger kan i meget høj grad tilskrives den usikkerhed, som Donald Trump’s handelskrige har medført. Især Kina har Donald Trump en langvarig konflikt kørende med, men også EU-landene og Mexico er på Trumps radar i forhold til tariffer, hvis landene ikke accepterer de nye amerikanske handelsaftaler. Handelskrigene har fået eksperter til at sænke deres vækstskøn for den globale økonomi de kommende år, og dette påvirker også oliemarkedet. Tirsdag sænkede de amerikanske energimyndigheder deres forventninger til olieefterspørgslen i 2019, og markedet reagerede med yderligere prisfald.

Udover nervøsiteten omkring den fremtidige efterspørgsel kan de store prisfald også tilskrives kontinuerlig høj produktion i USA. De amerikanske olielagre bugner som følge af landets satsning på skiferolie, og den samlede lagerbeholdning i landet er i øjeblikket 485,5 millioner tønder, 8 % mere end det normale for denne tid af året.

Fokus på markedet vil de kommende måneder desuden være på OPEC og Rusland, der skal forhandle om en potentiel forlængelse af landenes aftale om produktionsbegrænsninger.