Hydrobalancens underskud svinder ind

Hydrobalancen er i bedring, og underskuddet er nu nede i 6 TWh efter at have ramt 22 TWh for kun halvanden måned siden.

Den nordiske hydrobalance startede året i et stort underskud, efter et 2018, hvor lange perioder med tørt og varmt vejr, kombineret med højt forbrug, førte til et øget pres på hydrokraftproducenterne i Norden. I starten af 2019 steg underskuddet yderligere, og peakede ifølge analysebureauet PointCarbon på omkring 22 TWh i slutningen af januar.

I løbet af februar samt første halvdel af marts er underskuddet imidlertid svundet kraftigt ind, som følge af et totalt ændret vejrbillede. Mildt og vådt vejr har domineret Norden i halvanden måned nu, og det betyder at den hydrologiske situation er blevet klart forbedret. Hydrobalancen er i denne periode blevet forbedret med hele 16 TWh, og ligger ifølge PointCarbon nu blot i et underskud på 6 TWh.

Mens hydrokraftproducenterne tidligere på året kunne hæve deres priser, har de været nødt til at sænke niveauet den seneste tid. Med milde vejrudsigter for resten af marts er der ikke noget der tyder på, at vinteren når at vende tilbage til Norden mere i denne sæson.

Den hurtige forbedring af hydrobalancen har i den grad præget udviklingen på det nordiske elmarked, der på denne tid af året reagerer kraftigt på så store hydrologiske udsving. På terminsmarkedet er den kommende kvartalskontrakt, Q2-19, faldet med næsten 20 % siden udgangen af januar. På spotmarkedet er priserne faldet noget siden februar, og uge 9 og 10 har været de billigste uger på spotmarkedet siden oktober sidste år, med en gennemsnitlig systempris på henholdsvis 41,87 EUR/MWh og 42,55 EUR/MWh.