Lav efterspørgsel presser kulmarkedet

Fredag eftermiddag er kulprisen i Europa faldet til det laveste niveau i næsten et år. Lav efterspørgsel på tværs af kloden presser markedet.

Presset fortsætter på de internationale kulmarkeder. I Europa faldt benchmark-kulkontrakten, API 2 Cal-20, fredag eftermiddag til en pris på kun ca. 77 amerikanske dollars per ton. Dermed er prisen faldet med mere end 10 % på kun halvanden uge, og kontrakten handles nu til det laveste niveau i næsten et år.

Kulmarkedet peakede i efteråret, hvor prisen på et ton kul til levering i 2019 kortvarigt var oppe på 100 dollars per ton, efter en lang sommer med hedebølge i både Europa og i Kina, og flere måneder med meget høj efterspørgsel. Siden da er billedet vendt fuldstændigt, og i begyndelsen af det nye år kæmper markedet med meget lav købelyst.

Den kinesiske regering pålagde i efteråret landets kulkraftværker at begrænse importen af kul, en restriktion der som udgangspunkt skulle stå på frem til det kinesiske nytår, der bliver fejret i disse uger. De seneste signaler fra Kina indikerer imidlertid, at importbegrænsningerne fra verdens største land hvad angår kulforbrug godt kunne blive forlænget. Lagerbeholdningerne i landet er vokset trods regerings restriktion på import, og produktionen på landets kulkraftværker er faldet. Derfor tror markedet ikke på, at kineserne begynder at øge kulindkøbene i udlandet lige foreløbigt. Dette påvirker også prisudviklingen i Europa.

Også i Europa falder kulforbruget, blandt andet fordi kuldebølgen, der ramt kontinentet i januar,  nu ser ud til at være drevet over. Ifølge energinyhedssitet Montel er lagerbeholdningen på de fire største europæiske kulterminaler nu vokset til 6,4 millioner tons, mere end 2 millioner tons højere end sidste år. Med manglende købere af kul på tværs af kloden er vejen banet for yderligere prisfald.