Ny optur har ramt kulmarkedet

De europæiske kulmarkeder fortsætter efter en kort pause nu de store prisstigninger, og ligger på det højeste niveau set siden 2014.

Det europæiske kulmarked virkede i en periode på en måneds tid til at være faldet til ro efter de meget store prisstigninger tidligere på året. Nu lader det imidlertid til, at markedet igen er på vej opad, og ved lukketid tirsdag kostede et ton kul til levering i 2019 90,79 USD. Det er første gang siden sommeren 2014, at prisen på et ton kul overstiger 90 dollars.

Som så ofte før, når der sker pludseligt store udsving på kulmarkederne i Europa, er det på baggrund af begivenheder i Kina. Kineserne oplever i øjeblikket en hedebølge, der har fået efterspørgslen på el til at stige kraftigt. Selvom Kina har som ambition at neddrosle kullets rolle, har man alligevel måttet skrue op for produktionen på kulkraftværkerne for at imødekomme efterspørgslen nu og her.

Kina har måttet øge importen af kul fra andre lande, for at dække efterspørgslen, og da Kina med afstand er verdens største kulforbruger er det noget, der trækker spor over hele verden, når kineserne tager en sådan beslutning. Den øgede efterspørgsel i Kina falder sammen med, at markedet igen oplever strejketrusler fra minearbejderne i Sydafrika. Hvis den sydafrikanske kulsektor bliver lammet, vil det påvirke kulmarkedet i hele verden, og markedet er steget grundet den nervøsitet, som risikoen har medført. Det skal dog i den forbindelse nævnes, at vi flere gange tidligere har set strejketrusler fra de sydafrikanske minearbejdere, uden at det i sidste ende er blevet effektueret.

De europæiske kulpriser er som følge af de ændrede omstændigheder i Kina og Sydafrika steget i løbet af denne uge, og der kan være yderligere stigninger på vej, hvis der ikke kommer ændringer i vejrbilledet i Kina.