Lavere udbud på CO2-markedet næste år

Det europæiske marked for CO2-kvoter kommer til at opleve et lavere udbud de kommende år, som en del af EU’s reform af markedet.

Det europæiske marked for CO2-kvoter har i årevis haft det problem, at der er et enormt antal ubrugte kvoter i omløb på markedet. Det drejer sig blandt andet om kvoter, der blev købt før finanskrisen og som ikke blev benyttet på grund af den faldende produktion som Europa opleve som følge af netop finanskrisen. Det samlede antal kvoter i overskud på markedet er ifølge EU 1,65 milliarder.

Nu er EU imidlertid begyndt at sætte ind over for det svimlende overskud af kvoter, og det primære initiativ, der skal hjælpe på at få bragt en form for balance tilbage på markedet er den såkaldte MSR-reform, der skal bringe balancen tilbage på markedet. Tirsdag meldte EU-Kommissionen således ud, at der i løbet af 2019 vil blive udbudt 265 millioner færre kvoter til salg.

Ifølge EU-Kommissionen vil man fortsætte med at sænke udbuddet af kvoter til salg på markedet indtil overskuddet af kvoter i omløb på markedet er nede på ”kun” 400 millioner. Dette vil sandsynligvis tage en årrække endnu at nå, og EU har da heller ikke lagt skjul på, at arbejdet med at stabilisere markedet er en langvarig proces.

Nyheden om de 265 millioner færre kvoter til salg blev dog modtaget med en vis lettelse på det europæiske CO2-kvotemarked, hvor aktørerne havde frygtet en endnu større udfasning. Dette kunne også ses i løbet af dagen, hvor prisen på en CO2-kvote faldt med 0,32 EUR/t til 14,32 EUR/t. Onsdag formiddag stiger niveauet dog igen en anelse.