Holland vil begrænse gasudvindingen

10. januar 2018. Området omkring Europas største gasfelt ved Groningen i Holland er igen blevet ramt af et jordskælv. Det får den hollandske regering til igen at overveje at sænke produktionen.

Europas største gasfelt ligger i Holland, i området omkring byen Groningen i den nordlige del af landet. De store gasforekomster i landet betyder, at Holland er blevet et vigtigt land på det europæiske gasmarked, og en stor del af landets elektricitetsproduktion bliver også gennemført på gasfyrede kraftværker.

Gasressourcerne i landet er dog ikke udelukkende en gevinst. Området omkring Groningen-feltet har flere gange i årenes løb været ramt af jordskælv, der er menneskeskabte og forårsagede af den kraftige undergrundsaktivitet i gasfeltet. Mandag blev Groningen så ramt af det kraftigste jordskælv i mere end 5 år, et skælv der blev målt til 3.4 på Richter-skalaen, en skala der ellers normalt bruges til at måle naturlige jordskælv. Skælvene er til gene for beboerne i området, og fører blandt andet til skade på huse og veje. I forbindelse med skælvet mandag er der blevet anmeldt over 300 skader.

Problemerne for beboerne i området får nu den hollandske regering til at overveje, om produktionen fra Groningen-feltet skal begrænses yderligere. De foregående år er der allerede blevet skåret i produktionen i et forsøg på at begrænse jordskælvsrisikoen. Den hollandske klima- og energiminister udtaler således, at han senest i marts vil fremlægge en plan til at sænke produktionsniveauet fra feltet. Ministeren vil samtidig undersøge den direkte årsag til det seneste jordskælv, men lægger ikke skjul på, at redskabet til at undgå dem fremover er at begrænse produktionen.

Allerede sidste år sænkede den hollandske regering produktionen fra Groningen-feltet fra 27 til 21,6 milliarder kubikmeter per år, svarende til 20 %. Regeringens nuværende plan er, at udledningen skal sænkes med yderligere 1,5 milliarder kubikmeter per år frem mod 2021, men denne ambition kan således allerede være på vej mod at blive revideret.

Den hollandske gasproduktion er blandt de vigtigste i Europa, så en potentiel stor beskæring i udvindingen fra Groningen-feltet vil også påvirke gaspriserne på resten af kontinentet.