Højeste kvotepris siden 2015

19. januar 2018. Den europæiske CO2-kvotepris stormer i vejret. Fredag formiddag handler markedet i det højeste prisniveau i mere end to år.

2018 startede med en let faldende tendens på det europæiske CO2-kvotemarked, men i løbet af denne uge er udviklingen vendt fuldstændigt. Fredag formiddag handler benchmark-kvotekontrakten, EUA DEC-18, i 8,63 EUR/t, det højeste prisniveau på markedet siden december 2015.

Den pludselige opside på markedet har flere årsager, men først og fremmest er 2018 åbnet med overraskende høj købsinteresse. Ifølge energinyhedssitet montel.no blev der ved torsdagens EU-sanktionerede kvoteauktioner efterspurgt langt flere kvoter, end der blev bortauktioneret. Der var to en halv gang flere bud end der var kvoter til salg.

Købsinteressen er blandt andet steget, fordi kulprisen er stagneret efter de langvarige prisstigninger gennem 2017. Indtil videre i 2018 er kulpris-niveauet faldet en anelse, og når kul bliver mere profitabelt som energikilde, stiger behovet for at dække sig ind med CO2-kvoter samtidig.

Den stigende CO2-kvotepris er gode nyheder for de kræfter i EU-systemet, der i årevis har forsøgt sig med nye initiativer for at få liv i et marked, hvor priserne ikke ville stige som det var ønsket. Dog er det meget tvivlsomt, hvor meget af æren for det stigende prisniveau, der kan tilskrives reformerne. Spørgsmålet er nu, om priserne vil fortsætte opad. Markedet nærmer sig stille og roligt 9 EUR/t-grænsen og dette prisniveau har før fungeret som en teknisk barriere på markedet. Ikke siden 2012 har kvoteprisen været over dette niveau.