Kernekraftbekymringerne fortsætter i Frankrig

De franske kernekraftmyndigheder frygter, at landets reaktorer ikke er stærke nok til at modstå kraftige jordskælv. Det giver igen usikkerhed i landets kernekraftsektor.

Jordskælv er normalt ikke noget man forbinder med Frankrig, men landet har tidligere oplevet relativt voldsomme skælv, og derfor er landets kernekraftmyndigheder tvunget til at forholde sig til risikoen. Onsdag meddelte landets kernekraftoperatører, EDF, at der på 29 af landets kernekraftreaktorer er markant sikkerhedsrisiko i tilfælde af et kraftigt jordskælv.

Sikkerhedsproblemerne betyder, at operatørerne må gennemføre reparationsarbejde på de mange pågældende reaktorer, for at sikre at de kan modstå et potentielt jordskælv. De 29 reaktorer udgør i alt halvdelen af den samlede andel af franske kernekraftreaktorer.

Selvom EDF nu står foran et stort reparationsarbejde på adskillige af landets reaktorer, forventer operatørerne ikke, at det får store konsekvenser for den daglige produktion på kraftværkerne. Arbejdet kan nemlig i overvejende grad udføres, uden at man behøver lukke reaktorerne.

På trods af EDF’s forsikringer om, at reparationsarbejdet ikke får nogen nævneværdige konsekvenser for produktionen på reaktorerne steg de franske elpriser alligevel onsdag, og trak adskillige af de øvrige lande i Europa med op. Også i Norden steg priserne på nyheden, om end opsiden her blev begrænset grundet vådt vejr og en styrket hydrobalance. Markedet har en generel lav tiltro til de franske kernekraftmyndigheder, og det er ikke første gang at priserne stiger på trods af operatørernes udtalelser om, at problemerne ikke vil påvirke produktionen.

Det kraftigste jordskælv målt i Frankrig var 6,0 på Richterskalaen, og fandt sted i Provence i den sydlige del af landet i 1909.