De tyske elpriser stormer i vejret

Den tyske årskontrakt for 2018 handles i øjeblikket til den højeste pris i mere end to år. Det påvirker også det nordiske elmarked.

Råvaremarkederne har pil opad i øjeblikket. I Kina er efterspørgslen på kul tårnhøj grundet hedebølge. Landets egen lagerbeholdning er ved at være i bund, og både Indonesien og Australien, der normalt eksporterer til kineserne, er ramt af produktionsproblemer grundet blandt andet strejker og dårligt vejr. Derfor stiger kulpriserne kontinuerligt i øjeblikket, og et ton kul til levering i 2018 ligger på over 76 amerikanske dollars, det højeste niveau siden 2014. Også de europæiske gasmarkeder stiger. Priserne har ramt det højeste niveau siden marts, da produktionsproblemer på de norske gasfelter fortsætter med at skabe usikkerhed på markederne.

De stigende priser har medvirket til en opadgående tendens på det brændselsafhængige tyske elmarked. Den tyske årskontrakt for 2018 lukkede torsdag i 31,80 EUR/MWh, det højeste prisniveau siden juli 2015. Til sammenligning med det nuværende prisniveau kostede kontrakten kun ca. 20 EUR/MWh i marts 2016.

Selvom det er værd at bemærke, at den tyske handel i øjeblikket er præget af sommerferiestemning, og at prisudsvingene derfor er sket på baggrund af relativt få handler, er det alligevel bemærkelsesværdigt at vi er kommet så højt op, som tilfældet er. De stigende tyske priser er også interessante i et nordisk perspektiv, da en svag hydrologisk situation ofte betyder, at spreadet mellem de nordiske og tyske elpriser falder.

I øjeblikket er den nordiske hydrobalance i et pænt overskud, men skulle vejret igen blive tørrere, kan der pludseligt være meget store prisstigninger i vente på det nordiske terminsmarked, hvis det skal indhente noget af afstanden til det stigende tyske marked.

Du kan dagligt følge prisudviklingerne i både Norden og Tyskland i vores Morning Report.