Gasstrid mellem Europa og USA

Rusland og flere europæiske lande samarbejder i øjeblikket om et nyt gaskabel i Østersøen. Det er en dårlig idé, mener USA.

Rusland og flere europæiske lande samarbejder i øjeblikket om et nyt gaskabel i Østersøen. Det er en dårlig idé, mener USA.

Rusland er – med økonomisk støtte fra flere store vesteuropæiske energiselskaber – i gang med at planlægge en ny gasledning gennem Østersøen. Projektet har fået navnet Nord Stream 2, med reference til, at der allerede ligger ét kabel i Østersøen. Kablet skal løbe fra det russiske område omkring Skt. Petersborg og til Tyskland, og netop Tyskland har været den store fortaler for kablets etablering i Vesteuropa.

Kablet møder imidlertid modstand fra flere kanter. Det har længe stået klart, at flere østeuropæiske lande er imod oprettelsen af kablet, da de frygter at det vil gøre Europa mere afhængigt af russisk gas og dermed styrke den russiske indflydelse i især Østeuropa yderligere. Derudover vil Ukraine tabe mange penge på oprettelsen af kablet, da landet dermed i høj grad vil miste sin nuværende status som transitland, der indbringer landet penge. Europa har de foregående år i høj grad støttet Ukraine i konflikten med Rusland, og mange lande mener derfor at det er uklogt at gennemføre gasledningsprojektet, når det direkte vil svække Ukraines økonomiske fremskridt.

Disse argumenter deler man i USA. I sidste uge vedtog det amerikanske Senat med et overvældende flertal på 98 stemmer imod 2, at indføre nye sanktioner mod Rusland, der blandt andet omhandler Nord Stream 2. Sanktionerne vil også ramme de europæiske energiselskaber, der er med i Nord Stream 2 projektet.

De amerikanske sanktioner har udløst meget stærke reaktioner fra Europa, hvor den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel i stærke vendinger har bedt USA om at blande sig uden om interne europæiske forhold. Han kalder de amerikanske sanktioner en meget skidt udvikling i forholdet mellem USA og Europa. Direktøren i Engie, det ene af de energiselskaber der kan blive ramt af de amerikanske sanktioner, beskylder USA for udelukkende at forsøge at blokere ledningens opførsel for at kunne styrke de amerikanske muligheder for at eksportere gas til Europa.

Arbejdet med etableringen af Nord Stream 2 skal efter planen starte i løbet af 2018 og vil tage cirka halvandet år at færdiggøre.