Vejrfænomen truer igen kulmarkederne

7. december 2017. Endnu en gang truer vejrfænomenet La Niña kulproduktionen i Stillehavsområdet. Det er dog ikke nok til at give prisstigninger på de europæiske kulmarkeder.

De europæiske kulmarkeder oplever blandede signaler i øjeblikket. Prisen på et ton kul har bevæget sig mere eller mindre sidelæns den seneste måneds tid, og der er nu forskellige faktorer der kommer til at afgøre, om pilen peger op eller ned den kommende tid.

En af de faktorer, der er meget afgørende i øjeblikket er den franske kernekraftsektor. De seneste uger er situationen blevet meget forbedret, da landets sikkerhedsmyndigheder for kernekraft har tilladt operatørerne at genstarte adskillige af de reaktorer, der tidligere havde været lukket grundet sikkerhedsproblemer. Der er dog fortsat usikkerhed om enkelte reaktorers rådighed i løbet af vinteren, og da forholdet mellem operatører og sikkerhedsmyndigheder ikke er godt, holder markedet fortsat et vågent øje med situationen i Frankrig. En velfungerende fransk kernekraftsektor hen over vinteren vil sænke behovet for kul.

Nu er også vejrforhold begyndt at spille ind på kulmarkederne. Vejrudsigter viser, at en udgave af vejrfænomenet La Niña kan være undervejs i Stillehavsområdet. La Niña betyder typisk kraftige regnfald i det sydlige Stillehav, og dette har før påvirket kulproduktionen i vigtige kul-lande som Australien, Colombia og Indonesien. Risikoen for en hård udgave af La Niña har fået priserne til at stige i Asien, men grundet den førnævnte forbedrede situation i den franske kernekraftsektor har det ikke for alvor kunnet skubbe priserne opad i Europa.

Hos Energi Danmark vil vi holde øje med udviklingen den kommende tid. Skulle La Niña-fænomenet blive meget kraftigt vil det kunne medføre store forsyningsproblemer, der ikke mindst kan ramme det kinesiske marked, der fortsat er præget af høj efterspørgsel.