Elpriserne stiger efter dansk-tysk eksportaftale

Danmark og Tyskland har indgået en aftale, der skal sikre bedre muligheder for eksport af el fra Danmark til Tyskland. Dette har fået elpriserne for de kommende år, samt de danske EPAD’er, til at stige.

Det har i adskillige år været ganske begrænset, hvor meget elektricitet de nordiske elproducenter kunne eksportere til Tyskland. Dette på trods af, at der er installeret et kabel med en kapacitet på 1780 MW mellem Jylland og Tyskland. Samtidig er de tyske elpriser traditionelt noget højere end de nordiske, hvilket betyder, at der potentielt burde være gode penge at tjene for de nordiske producenter ved at sende el til Tyskland. Dette har imidlertid ikke været muligt, da problemer med de interne kabelforhold i Tyskland har begrænset muligheden for dansk eksport til Tyskland. I langt størstedelen af 2015 og 2016 var kablet lukket for eksport sydpå, og elproducenterne i Norden tabte flere hundrede millioner euro om året på baggrund af dette.

Nu er der imidlertid fundet en løsning på problemerne. Det danske energiministerium har indgået en aftale med sine tyske kolleger, der skal sikre et minimumsniveau af kapacitet til rådighed for eksport af el fra Jylland til Tyskland. Dermed får de nordiske producenter nu lov til – til en vis udstrækning – at sælge deres billigere elektricitet på det tyske marked. Aftalen indebærer, at der løbende skal stilles en støt stigende kapacitet til rådighed. Ændringerne starter allerede næste måned med en minimumskapacitet på kablet på 80 MW, og denne vil så stige løbende fra måned til måned. I november skal minimumskapaciteten være 400 MW, i 2018 700 MW, i 2019 1000 MW og i 2020 1100 MW.

Mens aftalen er rigtigt godt nyt for de nordiske producenter, betyder den til gengæld stigende priser for forbrugerne, især i Jylland. Muligheden for at eksportere el sydpå over grænsen betyder nemlig, at det fremover kun i mindre grad vil være nødvendigt for producenterne at sælge deres el til alt for lave priser i Norden.

Som følge af nyheden steg de fjerneste kontrakter på det nordiske elmarked markant i går. YR-18-kontrakten steg 0,45 EUR/MWh til 24,90 EUR/MWh, YR-19 steg med 0,78 EUR/MWh til 22,69 EUR/MWh, og YR-20 med 0,85 EUR/MWh til 22,75 EUR/MWh. De danske EPAD’er er samtidig tordnet i vejret, da Danmark – og især Jylland – er det område, der vil blive hårdest ramt. Den vestdanske YR-18-EPAD (DK1) steg i går med intet mindre end 77 % til 2,25 EUR/MWh. De danske forbrugere går således højere elpriser for de kommende år i møde.